31 Mayıs 2015 Pazar

Kadıköy'ün Miniği: Kibrit Kutusu




İsmiyle müsemma mekan Kibrit Kutusu, Kadıköy'ün mini mini, pek sevimli mekanlarından biri. 
İçeri girer girmez ne yana baksam diye afallamak, duvardaki rengarenk, envai çeşit kibrit kutularını görüp bu zamana kadar neden böyle bir koleksiyon yapmadığınıza hayıflanmak ve çalan müziklere eşlik etmemek kaçınılmaz.
Tabii oturduktan sonra beş-on dakika duvarlardaki posterleri, fotoğrafları, yazıları ve objeleri incelemek de. Mekan sahipleri adeta bir horror vacui* paniğine kapılıp tüm duvarları acımasızca rengarenk nesnelerle donatmışlar. Çok da iyi yapmışlar!




Mekanın menüsü de duvarları gibi dolu dolu. Buraya ilk gelişimde dikkatimi çeken çay çeşitleri, farklı ve aromalı çayları seven, denemek isteyenler için oldukça ideal. Soğuk algınlığına iyi gelen Barış Manço çayından sinir küplerini sakinleştiren doğal stres çayına, kalp ağrısına iyi gelen aşk çayından mutluluk veren Kibrit Kutusu çayına kadar klasik ve mekana has çayların fiyatları 2-7 TL arasında değişiyor. 

Mekanın diğer fiyatları da tıpkı çaylar gibi oldukça uygun. Salatalar 10-14, makarnalar 7-9, tatlılar 6-8 TL arasında değişirken soğuk ve sıcak içeceklerin fiyatları da ortalama 3-7 TL arası.


Mekandaki kibrit panolarından biri.














Bir hafta sonu sakin bir gün geçirmek, hafta içi iş ya da okul çıkışı bir şeyler içip atıştırmak için Kibrit Kutusu biçilmiş kaftan. Hala gidip görmeyen, bilmeyenler için aşağıya haritayı bırakıveriyorum.

Şimdiden keyifli vakitler!




*Horhor Vacui: Sanatta boşluk korkusu. Bir eserin tüm yüzeyinin boşluk kalmamacasına, farklı desenler ve işlemelerle bezenmesi kaygısı, korkusu.

Song of the Sea (2014)




Uzun zamandır bu kadar başarılı bir animasyon izlememiştim. Çizgiler, renkler ve hikaye öyle naif, öyle yumuşak ki Song of the Sea'yi izlerken bir büyüye kapılıp gitmemek elde değil. 

Her bir duygunun aslında ne denli önemli olduğunu, acının da sevincin de insanı yaşatan ve ayakta tutan etkenler olduğunu anlatan film, bana göre biraz da herkesin kendi hikayesini yazabileceğini de gösteriyor.

İlham veren, amaçladığından farklı ama bir o kadar da mühim meselelere düşünmeyi sevk eden bu tip yapımlar benim favorilerim arasına hızla giriveriyor.

Song of the Sea konusu itibariyle de oldukça özgün... Filmde "Ben and Saoirse isimli iki kardeşin sihirli ve iyi varlıkların eski güçlerini yeniden kazanmaları için kötü bir cadıyla olan mücadelesi anlatılıyor. Anneler öldükten sonra babalarıyla yaşayıp bir süre sonra babaanneleriyle yanına taşınmak zorunda kalan iki kardeşten Saoirse'nin deniz perisi olduğunu öğrenen Ben, sihirli varlıkların onun şarkısıyla serbest kalacağını anlayınca kardeşiyle macera dolu bir serüvene giriyor. 

Temelde anne odaklı bir masal olan Song of the Sea konusu ve müzikleriyle sizi bambaşka bir aleme götürebilir. 

Tomm Moore'un muazzam illüstrasyonlarını gördükten sonra Song of the Sea'yi izlemek isteyeceğinize eminim. O yüzden sizi filmi izlerken en sevdiğim sahneleri oluşturan harika çizgilerle baş başa bırakıyorum.

























Görseller yeterli gelmediyse Song of the Sea fragmanını da aşağıya bırakıyorum.


Şimdiden keyifli seyirler!


19 Mayıs 2015 Salı

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi


Geçen pazar Beyazıt'ta kitap alışverişi ve Gülhane'de piknik yaptıktan sonra dönüş yolunda tramvaya doğru giderken parkın içindeki bu müze dikkatimizi çekti.

Üniversite hayatım boyunca tarihi yarımadada pek çok yapıyı ve müzeyi gezip de bu müzeyi atlamışım. Sanırım yapının parkın içinde yer alıyor oluşu beklentiyi biraz düşürüyor.Öyle ki diğer müzeler dolup taşarken burada bizden başka hepi topu 6-7 kişi vardı. 

Eğer bilime ve tarihe meraklıysanız mutlaka gidip görmenizi tavsiye ediyorum. 


İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Tarihi


Müzenin tarihi çok da eski değil. Gülhane Parkı'nda yer alan tarihi binalardan biri restore edilerek 2008 yılında açılmış. 

Müze, çeşitli bilim ve teknoloji alanlarına göre ayrılmış bölümlerden oluşuyor. Astronomi, kimya, fizik, matematik, savaş teknolojisi, mimari, tıp bunlardan birkaçı. Eserler dallarına göre, uzun koridorların üzerinde, ayrı salonlar halinde, düzenli bir şekilde sergileniyor. Müzede 700'den fazla eser bulunuyor.

Onların arasında benim dikkatimi çeken birkaç eserse şöyle:



Coronelli'nin Abdurrahman eş-Şufi'nin atlasından (10 yy.) faydalanarak hazırladığı gök-küre.
(17. yy)

Buhar kuvveti ile çalışan döner makinesi (16. yy)

Avize saat

Astroloji haritası


Müslümanların kitaplarına dayanılarak yapılmış İspanyol mum saati (13. yy)

el-Muradi'nin "Otomatlar" kitabından yola çıkılarak yapılmış, suyun kuvvetini gösteren su otomatı (10. yy)


İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 



Müzeyi hafta içi ve hafta sonu, Salı günü hariç; 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Giriş ücreti 10 TL olan müzeyi, müze kartı sahipleri ücretsiz gezebilir. 

Not: İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi giriş ücreti öğrenci için de 10 TL. Ancak 18 yaşın altındaki öğrenciler ve 65 yaş üstü ziyaretçiler için ücretsiz.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Nasıl Gidilir?



"İslam Bilim ve Teknolojisi Müzesi nasıl gidilir?" sorusunun yanıtı aslında çok basit! Müze Gülhane Parkı'nın içinde bulunuyor. Detaylı bilgi için haritayı inceleyebilirsiniz!



İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Sanal Gezi



Şehirde olmayan, yakın tarihte ziyaret etme şansı olmayanlar ya da ziyaret edip bir daha görmek isteyenler için müze sitesinde bir 360 derece sanal tur da bulunuyor. 

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi sanal gezi sayfası ile ön cepheden başlayarak müzenin; astronomi, saat ve denizcilik, savaş teknolojileri, tıp, fizik, matematik ve geometri, mimari ve şehircilik, kimya ve optik olmak üzere tüm bölümlerini gezebilirsiniz.

İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi kitap olarak da satışa sunulmuş. Detaylı bilgi almak için müzenin kuruluşunda büyük rol oynayan Fuat Sezgin'in  "İstanbul İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi: Toplu Bir Bakış" adlı kitabını da satın alabilirsiniz. 

Müze hakkında ziyaretçilerin ağzından yorumlar ve fikirler almak için de internette araştırma yapabilirsiniz.  "İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi gezi yazısı" aramasıyla pek çok sonuca ulaşabilirsiniz. 

Şimdiden keyifli gezintiler!