30 Temmuz 2015 Perşembe

Kitap Karakterlerinin Beslenme Alışkanlıkları



Dikkatli okurlar sevdikleri kitap karakterlerinin beslenme alışkanlıkları ve düzenlerini tabii ki bilir. Hatta onları hayal gücünde canlandırıp aynı sofrada otururmuşcasına zihinlerinde canlandırırlar. Fakat Dinah Fried çok daha iyisini yapıp bu öğünleri bizim için fotoğraflayıp bir albüm haline getirmiş. 


Fictitious Diches adını verdiği bu kitapta yer alan fotoğraflar sayesinde Oliver Twist'ten Çavdar Tarlasında Çocuklar'a, Alice Harikalar Diyarında'dan Moby Dick'e kadar pek çok kitapta yer olan sofralara, Dinah'ın hayal gücü ve bakış açısıyla konuk olabilirsiniz.


Alice'in Çay Partisine Davetliyiz: Alice Harikalar Diyarında



Fotoğrafa baktığınızda aklıma ilk gelen şey Alice'in koca popolu, beyaz ve telaşlı tavşanın peşinden düştüğü kalabalık ve dağınık çay sofrası oldu. Dinah beyaz tavşanın köstekli saatini ve iskambil kağıtlarını da unutmamış.

Tam Bir Amerikalı : Çavdar Tarlasında Çocuklar




Her öğünde sütü yanından eksik etmeyen ve sandviç canavarı olan klasik bir Amerikan gencinden hiçbir farkı olmayan Holden'ın öğünün fotoğrafında ise döneme ve kültüre uygun seçilmiş objeler de çok başarılı değil mi? 

Madlen Kek Olmadan Asla : Swannlar'ın Tarafı




Bu fotoğrafı görür görmez nasıl mutlu olduğumu tarif edemem! Zira Proust deyince benim zihnimde ilk canlanan simgelerden biri madlen kektir.

Azı Karar Çoğu Zarar: Oliver Twist 




Dickens'in muazzam romanında sefalet içinde yaşayan Oliver'ın bir öğününü tam da kitapta olduğu üzere net bir şekilde görebiliyoruz.

Ava Çıkmadan Handa Son Yemek: Moby Dick




Güneş yanığı tenleri, kaba saba kıyafetleri içinde birçok denizciye ev sahiliği yapan handa, gemiye ulaşmadan önce kahramanımızın yediği balık çorbası ve bira Dinah'ın objektifinden tabii ki kaçmamış.

Kerouac'ın Favorisi: Yolda



Görür görmez hangi kitaba ait olduğunu anladığım bir fotoğraf daha! Yolda'yı okuyan ve Beat kuşağına aşina olan pek çok kişi eminim benim gibi Jack Kerouac'ı küçük bir kafede mola verdiği ve kahve eşliğinde dondurmalı turtasını yediğini hayal etmiştir. 

Büyükbaba Peynirler Eridi: Heidi



Kitabından çok özellikle hafta sonları seyrettiğimiz çizgi filminden (dizisinden de diyebiliriz) hatırladığımız Heidi'de çocuk aklımla en çok sevdiğim şeylerden biri de o kocaman tekerlek peynirleri eritip ekmek ile birlikte yemeleriydi. İşte bu taze süt, peynir ve ekmek o yanakları öyle al al yaptı!




Ben en çok sevdiğim kitapları ve fotoğrafları kendi yorumlarımla sizinle paylaştım. Daha fazlası için www.fictitiousdishes.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sevgiler!

18 Temmuz 2015 Cumartesi

Gerçekte Yazılmamış Ama Okumak İsteyeceğimiz 5 Harry Potter Kitabı


Özellikle 90 kuşağının çocukluğuna damga vurmuş Harry Potter serisinin filmleri kadar büyücüler dünyasının ve Hogwarts'a ait detayların tümünü ezbere bilmek boynumuzun borcu olmuşcasına tüm kitapları hatim etmiştik.

Bu detaylar arasında büyüler, sihirli sözcükler, terimler (bulanık, muggle, seherbaz, hortkuluk, ruh emici vb.), yiyecekler (balkabağı suyu, kaymak birası, kazan pastası, biber şeytancıkları, şokotop, çikolata kurbağalar vb.) ve büyücülerin kendine has mekanları ile evleri (-söylemeye bile gerek yok ama- Hogwarts, Kovuk, Çatlak Kazan, Weasley Büyücü Şakaları, Azkaban, Diagon Yolu, Bağıran Baraka, Knockturn Yolu, Hogsmeade, Balyumruk vb.) arasında bana göre çok da dikkat çekmeyen ama isimlerinden ötürü okumak için can attığım bazı kitapları sizlerle paylaşmak istiyorum. Eminim benim gibi bu kitapları okumak isteyen pek çok Harry Potter hayranı vardır.

Genellikle Hogwarts öğrencilerinin ders kitaplarından oluşan bu listede büyücülük dünyasının irili ufaklı sırlarının içinde barındıran kitapları sıralayacağım. Zira hala Hogwarts kabul mektubumun bir baykuş aracılığıyla evime ulaştırılabilme ihtimalini düşünmeyi seviyorum.

1 - Hogwarts: Bir Tarih



Hermonie'nin daha okula başlamadan yalayıp yuttuğu ve en çok başvurduğu kitaplardan biri olan -Hogwarts'da okusaydım sanırım ben de okula gitmeden kitabı hatim ederdim- Hogwarts: Bir Tarih, anlı şanlı büyücülük okuluna dair pek çok detayı içinde barındırıyor. 

2 - Biçim Değiştirme İçin İlk Adım




Hogwarts'a gittiğimde en sevdiğim ders Biçim Değiştirme olmazdı fakat Mcgonagall'ın bir anda aniden kedi kılığına girivermesi nedense beni hep heyacanlandırmıştır.

3 - Karanlık Güçler - Kendini Savunma El Kitabı




Her zaman lazım olacak tüm bilgilerin bu kitapta yer aldığını düşünüyorum. Üstelik sevmediğim kişilere harika şeyler yapabilme zevkini tatmak paha biçilemez olurdu. (kih kih)

4 - Fevkalade Muktedir İksirler




Her biri detaylı birer yemek tarifi kıvamında iksir tarifleri aracılığıyla büyü yapmak sanırım en çok sevdiğim ve en başarılı olduğum alan olurdu. Hermonie'nin şapşal bir kedi tüyü yüzünden kendini bir sarmana çevirdiği, Harry ve Ron'u da Goyle ile Crabbe gibi görünmesini sağlayan Çok Özlü İksir'in de bu kitapta olduğunu hatırlatayım.

5 - Cannonlarla Uçmak




Fiziksel beceriksizliğim yüzünden hiçbir zaman Quidditch oyuncusu olamazdım ama sanırım Hogwarts'ta olsam sıkı bir izleyici olurdum. E bu konuda Ron'un takdirine güveniyor ve Harry'e hediye ettiği bu kitabı da çok merak ediyorum.

-Ekstra Kredi- Aman Uzak Duralım: Gilderoy Lockhart Kitapları



Ola ki bir gün kütüphanede ya da Flourish ve Blotts'ta bu sahtekarın herhangi bir kitabıyla karşılaşırsanız kesinlikle satın almayın. Aksi halde bir yalanlar zincirine tanıklık etmiş olacaksınız.
Benden söylemesi.






17 Temmuz 2015 Cuma

Kitap Kurtlarının Bayılacağı 10 Aksesuar

Evinde, ofisinde hatta kıyafetlerinde de kitaplarla ilgili eşya ve aksesuarları görmek isteyenler bu postu çok sevecek. Kimini kendiniz yapabileceğiniz kimini ise satın alabileceğiniz bu aksesuarların hepsi çok kullanışlı ve çok şık!

Kitap okumayı ve yazmayı hayatının odak noktası haline getirmiş kitap kurtlarının bayılacağı 10 aksesuar karşınızda! 

1 - Sofralar Şenlensin: Porselen Kitap

     www.americandiscounttableware.com

2- Hep Elimin Altında Olsa: Shakespeare Peçetelik

     designmanual.tumblr.com

3 - Her Satırda Bir Hatıra: Defter Yastık (Hem de Çizgili)

    paragraphcove.com

4 - Kitapların İhtiyacı Yok Ama: Kitap Şarj Barı

     victoriantradingco.com 

5- Hem Zihnimi Hem Evimi Aydınlatsın: Kitap Abajur

                             julieannart.com

6- Bir Parça Huzur: "Gone Reading" Uyarı Levhası

                             books-cupcakes.tumblr.com

7 - İster Kitabını Kapla İster Evini: Kitap Desenli Masking Tape (Maskeleme Bantı)

     quotesfromfiction.com

8 - Kalemini Kombinlerine Taşı: Kalem Ayakkabı


          modcloth.com

9- Basmaya Kıyamam: Kitap Paspas

     bookriot.com


10 - Ağaç Yaşken Eğilir: Harry Potter Bebek Tulumu

  nerddahora.com

Eğer bu içeriği beğendiysen bunu da çok seveceksin: Eğlenceli Kitap Ayracı Modelleri


7 Temmuz 2015 Salı

Eğlenceli Kitap Ayracı Modelleri

     fancy.com

Kitap okuma keyfini arttırmak, kitaplara zarar vermeden kaldığınız sayfayı işaretlemek için eğlenceli kitap ayracı modelleri, kitap kurtları her zaman en sevilen aksesuarlar arasında olmuştur.

Yaratıcı ve tasarımları kolayca bulamayabilirsiniz ama bu posttaki tüm ayraçları kendiniz evinizde de yapabilirsiniz. Ben en beğendiğim ve internette farklı sitelerde bulacağınız şablonlarla, dilediğiniz malzemelerle (karton, mukavva, plastik, tel vb.) kolayca hazırlayabileceğiniz eğlenceli modelleri seçerek sadece size yardımcı olmaya çalıştım. Yani sadece imrenerek bakmak yok! Haydi başlayalım!

1) Moby Dick Olsa Bu Ayracı Seçerdi

                                      fuckyeahbookarts.tumblr.com

2) En Sevdiğin Kitap Karakterin Ayracın Olsun

     fancy.com 


3) Yeşili Sev, Doğayı Koru

     shop.whiterabbitjapan.com


4) Şıklığından Ödün Vermeyenlere



5) Welcome to the Jungle!

                  flickr.com

6) Ne Kitapsız Ne Kedisiz

    flickr.com

7) Kitap Ayracı Dile Gelsin

    etsy.com

8) Mandalla Gelen Küçük Turuncu Balık

        flickr.com

9) Mottonu Ayracına Taşı

                                            sketchjones.bigcartel.com


10) Eski Ataşlar Bisiklet Oldu

                                       etsy.com

5 Temmuz 2015 Pazar

En Sevdiğim Yazarlar

J.D Salinger

Kitap önerileri, bu ay ne okudum, bugün ne okuyorum postları ve daha nicesi... Aslında hepsi, tüm bu sayfalar, kitap kapakları, kelimeler, yolculuklar bana çok şey öğreten o harika yazarlar sayesinde gerçekleşti. Okuduklarımı daha iyi anlamamı sağlayanlardan tutun da yazmamı, kalemime sarılmamı sağlayan, hayal gücümü sonsuz bir makara ipi gibi gökyüzüne savurmamı öğreten, iyi yazmanın ve iyi yazarın nasıl olacağını gösterip kimi zaman da doğrudan başka harika yazarla tanışmamı sağlayan yazarların hepsini olmasa da bende en çok iz bırakanlarını paylaşmak istiyorum sizinle.

Çoğunu biliyor olabilirsiniz fakat en azından adını duyduğunuz halde okumadığınız yazarlarla tanışmanıza küçük bir vesile olabilirim belki, kim bilir?

Bu listeyi kolayca okuyun ve asıl bilmeniz gereken nedenleri bilin diye bir liste halinde hazırladım. 

İdolüm, en sevdiğim ve en çok örnek aldığım, kalbine kapalı kutular gömen, bir edebi mucize olarak gördüğüm Franny’i sanki benim için yazan, zihnimi okuyan Salinger,

Beat kuşağının öncüsü kocaman bir deli ve bir kadar da özgür ve güzel ruhlu adam Jack Kerouac,

23 yaşında kocaman ve inanılmaz güzel bir roman yazan ve beni kıskançlıktan deliye döndüren Carson Mccullers,

Carson Mccullers

Hüzünlü prenseslerim Füruzan ve Tezer Özlü,

Nedense hep aynı kefeye koyduğum, yüreklerinin ve kalemlerinin güzelliklerini bir tuttuğum Yusuf Atılgan ve Sabahattin Ali,

Yeraltı edebiyatının bana göre en iyi yazarı Chuck Palahnuik,

Kadından, edebiyattan ve hayattan anlayan bir deli adam daha Bukowski,

Tomris Uyar

Uyumsuzluğu, aşkları ve güzel öyküleriyle beni kendine hayran bırakan Tomris Uyar,

İstanbul’un, Burgazada’nın ve hayatın kitabını yazmış, basit insanlar ve basit hayatların adamı, bana durum hikayesinin nasıl olması gerektiğini öğreten üstat Sait Faik,

Havasını, tavrını çok sevdiğim, gizemli ve zekice kurgulanmış hikayelerinin arasında kaybolduğum Paul Auster,

Bilge Karasu

İlk okuduğum kitabıyla vazgeçilmezlerim arasına giren, özgünlüğüyle başımı döndüren, “Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı” ile başlayan cümlelerimin yaratıcısı Bilge Karasu,

Önce Dost sonra Bay Muannit Sahtegi’nin Notları ile kalbimi kazanan bir üstat daha Vüs’at O.Bener,

Masal tadında (bana göre masal hatta) romanlarıyla maceradan maceraya koştuğum İhsan Oktay Anar,


Farklılıkların, uyum sağlamanın, alışmanın engebeli yollarında dik durmanın nasıl yaman bir iş olduğunu görmemi sağlayan, bana ilham veren, yalın kadın Jhumpa Lahiri,

“Nasıl güzel kadın yazarlar var!” dedirten, hiç yılmamış, hep kalemine sarılmış, güçlü ve özel kadın Sevgi Soysal,

Akıcı ve destansı diliyle Cengiz Aytmatov,


İnsanlığını ve anlayışını alıp bağrıma basmak istediğim William Saroyan ve daha niceleri...


Alice Harikalar Diyarında 150 Yaşında! (1865-2015)

Görsel: Penguin Blog

Sir John Tenniel'in bundan 150 yıl önce hayat verdiği ünlü çocuk masalı Alice Harikalar Diyarında, Pan Macmillan yayınevinin çalışmaları ile yepyeni tasarımlarla, farklı yaş grupları için ayrı kitaplar halinde basıldı.


Bu çalışma ile beraber yayınevi, Alice'in büyülü dünyasıyla ilgili çeşitli bilgiler ve görsellere ulaşabileceğimiz www.aliceinwonderland150.com'u da okuyucularla paylaştı. Sitede Alice'in elbisesinin hangi renklerde çizildiğinden (bana kalırsa gerçek renk mavi) tutun da kitaptan etkilenerek yazılmış romanlar, yazılar, masalın yazarı Tenniel hakkında bilgiler, masaldaki karakterler üzerine incelemelere kadar pek çok bilgiyi bulmam mümkün. Hatta sitede gezinirken Alice Harikalar Diyarı adına düzenlenen pek çok etkinlikten de haberdar olabilirsiniz.
Yayınevinin tüm yaş grupları için özel olarak hazırladığı Alice Harikalar Diyarında kitabının kapağı.





Tüm bu yazılara küçük illüstrasyonlar ve hareketli resimler eşliğinde göz gezdirirken Alice'in sizin hayatınızda ne gibi bir yere sahip olduğunu sorgulayacağınıza eminim. Bu arada Alice Harikalar Diyarı'nda en sevdiğiniz karakter hangisi? Benimki şüphesiz hem korkutucu hem de bilge kedi Cheshire Kedisi. Bir yandan korkup bir yandan da sevmek zor olsa da, masalın en önemli karakterlerinden biri. Tabii beyaz tavşanı da unutmayalım!