30 Mart 2017 Perşembe

Şubat - Mart Aylarında Okuduğum Kitaplar - 2017



Şubat Ayında Okuduğum Kitaplar

*Parfümün Dansı - Tom Robbins

Ölümsüzlük, daha iyi, daha uzun bir yaşam nelere bedel? Ya da neleri bırakıp da bunlara ulaşabiliriz? Aslında her şeyin içimizde, zihnimizde olduğunu, "iyi" hissetmek, yaşamak uğruna verilen ödünlerin boşluğunu, kalbinin sesini dinlemenin "hafifliği"ni, kendi kendinin bilgesi olmanın mühim yanını gördüm bu kitapta. Birkaç küçük taşı yerine oturttum, başka kitaplar, insanlar, düşünceler ile tamamlayacağım duvarımı. Haydi hayırlısı...

*Mitoloji ve İkonografi - Bedrettin Cömert

Kitabı ikinci okuyuşum. Mitoloji ve ikonografi sınavımı geçmek için değil de hikaye okur gibi okudum bu sefer ve bir kez daha anladım ki gerçek bir kılavuz ortaya çıkarmış Bedrettin Cömert.

Not: Okulda ders kitabı olarak okuduğunuz bazı kitapları, okul bitince yeniden okuyun.

*Gezgin, Kule, Kitap Kurdu: Metafor Olarak Okur - Alberto Manguel

Hep kitaplar, yazarlar, akımlar tartışılıyorken ortaya böyle anlamlı bir kitap çıkması bence çok anlamlı. Gezgin, kule ve kitap kurdu metaforları ile okuyucu hallerini anlatan Manguel, faydalı ve zihin açan bir kitap çıkarmış ortaya.

*80 Günde Dünya Gezisi - Jules Verne

Okuduğum en maceraperest romanlardan biri olmaya aday 80 Günde Dünya Gezisi, dahi Jules Verne'in en popüler kitapları arasında. Severek, keyifle okunacak, çok akıcı bir kitap.

*Öğle Yemekleri - Evelio Rosero

Ne yalan söyleyeyim kitabı ilk gördüğümde aklımda hiç de kilisede verilen öğle yemekleri gelmemişti. Sıcak, samimi bir kitap beklerken bir kilisede çalışan, kambur bir genç adamın, tekdüze, sıkıcı hayatının, çevresindeki insanların konu alındığı, epey farklı bir roman ile karşılaştım.

Mükemmel olmaya zorlanırken bu yükün altında ezilen insanların hikayesi olabilir Öğle Yemekleri.

Mart Ayında Okuduğum Kitaplar

 *Sınırdaki Ev - William Hope Hodgson

Üzerine yapılan olumlu övgü ve eleştiriler ile büyük umutlar ile başladığım Sınırdaki Ev; şaşırtıp kafamı karıştırsa da havada kalmış, sadece gerilim yaratmak için anlatılmış bir hikaye olduğunu düşünüyorum. Fantastik, gerkçekdışı romanlarda sevme eşiğim nedense hep yüksek oluyor.

*Swann'ların Tarafı - Marcel Proust

Duyguların en ince notasını bulmuş gibi Proust. Derin bir hüzün ile hayatın gerçeklerini bir araya katıp şaşırtıyor çoğunlukla. Sakin ve tekdüze bir okuma deneyimi sunuyor okuyucuya.

Meraklandırmaktan, peşinde sürüklemekten çok yarenlik etmenizi istiyor sanki. Hem ruhsal, hem fiziki tasvirleri ile "oradaymış" hissi uyandırıyor.

*Üç Başlı Ejderha - Leyla Erbil

Leyla Erbil, çok başka bir yazar.

İki uzun öyküyü sığdırdığı bu kitabında Maraş katliamında evladını kaybeden bir annenin acısını, tarihi yarımadada dikili duran Yılanlı Sütun'un tarihiyle, manasıyla katık edip kafaları allak bullak ediyor. Sonra bir denemeden yola çıkarak yazdığı diğer öyküsünde delilik sınırında yaşayan bir şairi ve çevresindekileri bambaşka bir hikaye ile ele alıyor.

Üç virgül hüznü, şehrin dört yanına savrulmuş devşirme sütunlar, tarihi eserler, taşlar, tanımadığım kişilerin çığlıklarını hatırlatacak bu kitaptan sonra. En azından unutana kadar.

*İstanbul'un Kuytu Köşeleri -Aydın Boysan

İstanbul'un kuytu köşelerinde kalmış birkaç semti, mahalleyi öğreneceğim diye hevesle okumaya başlamışken kitabı, kendimi bambaşka bir alemde buldum.

Aydın Boysan'ın görmüş geçirmişliği, İstanbul kitabını bir hayat kitabına çevirivermiş. Çocukluğundan gençliğine, orta yaşından ihtiyarlığına kadar hayatının farklı evrelerinde; yaşadığı, büyüdüğü, gezdiği, eğlendiği farklı mekanları, dönemin de şartlarını ve hallerini anlatarak ele almış Boysan.

Okurken doğup büyüdüğünüz mahalleleri, çocukluğunuzu hatırlatacak bir kitap İstanbul'un Kuytu Köşeleri. Onunla aynı şehirde, semtte doğmamış, İstanbul'da yaşamamış olsanız bile... 

Not: Açıklamalardan bazıları, Goodreads'te yaptığım kısa ve küçük değerlendirmelerdir. 


...

Sevgiler! 💙

 ............................................................................................................................

Beni aşağıdaki adreslerden de takip edebilirsiniz! 👇

Tumblr 📌

İnstagram 📷

Goodreads 📚



2 yorum:

  1. Merhaba, seni yeni keşfedebildim. Ama geç olsun güç olmasın derler degil mi? Kitap zevkimiz çok uyuşuyor. Hangi kitabı okuyacağımı buraya bakarak karar vereceğim artık.
    Teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Kesinlikle katılıyorum. :)
      Zevklerimizin uyuşmasına çok sevindim. Umarım yeni kitaplar keşfetmene ufacık da olsa katkıda bulunabilirim.
      Sevgiler!

      Sil

Yaza yaza azalmaz ki sendeki özgür ruh!